Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
Błonnik - Odżywianie c.d🥑🥦🥬🥥
Białka Tłuszcze Węglowodany i.... gość specjalny - błonnik.
Super desant dla naszego układu odpornościowego i prawidłowych (czyt. zdrowych, dobrych) lokatorów zamieszkujących jelita.
Niektórzy lokatorzy bywają niezwykle uciążliwi, niszczą, marnują, bałaganią i możnaby powiedzieć wprowadzają czynnik zapalny a nawet destrukcyjny w każde środowisko. Takimi destrukcyjnymi lokatorami w naszym organizmie są niektóre bakterie i grzyby zamieszkujące nasze jelita (np. Cnadida). Mają paskudną przywarę, rozpoczynają procesy gnilne, wydzielają endotoksyny itd, itp (warto o tym poczytać).
Co robi "współczesne" jedzenie?
Sęk w tym, że sami je tam zapraszamy jedząc niewłaściwe pokarmy, nadużywając antybiotyków i stosując różnorodne "praktyki dietetyczne" poprzez które nie tylko zubażamy stan posiadania "dobrych" bakterii doprowadzając do ich zagłodzenia , ale również pozbawiamy się z automatu całej armii uzbrojonych w super moc trawienia, super siłę sprzątania, eliminującą zagrożenia i... jedyną armię współpracowników zdolnych do "skonsumowania"- przyswojenia przez organizm witamin, antyoksydantów i wszystkiego co najlepsze dla każdej z naszych komórek.
Ehhhhh "szkoda gadać".....
Jak działa Błonnik?
Niepozorny, często przypada mu rola statysty i rzucone zdawkowe “no i błonnik..." na końcu “obsady aktorskiej" składników odżywczych .
Ale... hallo, jaki statysta odżywia ok 100 bilionów dobrych bakterii, które to z kolei ..... patrz wyżej 📷:-) i obniża z automatu IG (indeks Glikemiczny) każdego posiłku w którym występuje. ☝️
BŁONNIK, rozpuszczalny i nierozpuszczalny, jeden odżywia drugi pomaga sprzątać.
Gdzie znaleźć źródło błonnika?
W roślinach, w warzywach, których jemy.... za mało.
Plasterek ogórka, listek sałaty, plasterek pomidora......😂 koktajlowego to niestety nie jest to o co naszemu organizmowi chodzi.
Aby dostarczyć dobrą ilość, dużą ilość i aby żucie zielonek nie zajęło całego dnia podziałaj systemowo :
☝️do każdego posiłku dodawaj warzywa surowe;
☝️do przynajmniej 2 posiłków dodawaj warzywa gotowane
lub na parze;
☝️jedz zielone banany;
☝️jedz zimne ziemniaki;
☝️jedz warzywa całe !!!! ich górę czyli liście miksuj , a to
co rosło pod ziemią gotuj, parz, rób z tego kiszonki.
Znakomitym rozwiązaniem jest miksowanie warzyw z koktajlem Natural Balance ( w nim też jest błonnik)np. waniliowym (mój ulubiony) czy proteinowym; miksowanie do zupy Wellness (w niej też jest błonnik).
Siekanie, scieranie, miksowanie spowoduje, że zjesz więcej i błonnika i wszystkich odżywczości, które w warzywach "mieszkają".
Dalej... 100 bilionów wygłodniałej mikrobioty czeka na dobry odżywczy błonnik.
BE Well!
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska