Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!

Sól na wagę złota. Nieodzowna dla życia, zdrowia i przetrwania

30 maja 2020

 

 

Sól na wagę złota. Nieodzowna dla życia, zdrowia i przetrwania

BY REDAKCJA  Sekrety zdrowia · 8 STYCZNIA 2020 na stornie www.sekretyzdrowia.pl

 

Sól i słońce to dwie najważniejsze rzeczy na świecie mówił już 2 tysiące lat temu Pliniusz Starszy. Bez jednego i drugiego nie byłoby życia na ziemi.

Gdy skorupa ziemska ostygła..

w obłokach pary wodnej otulającej planetę powstała szczelina.

Promień słońca padł na kałużę słonej wody morskiej

I tak powstało życie.

Podobne koncepcje można odnaleźć w starych wierzeniach i mitach jak o tym o Wenus. Ich potwierdzeniem jest słony smak łez, krwi i potu, których skład mineralny podobny jest do wody morskiej.

Sól odgrywała w naszej cywilizacji zawsze rolę szczególną. Była czymś więcej niż przyprawą. Ludzkość instynktownie wiedziała, że sól zawiera składniki decydujące o zdrowiu.

Słona zapłata

Od niepamiętnych czasów miała znaczenie czysto praktyczne i symboliczne.

Była symbolem siły, oczyszczenia i bogactwa. Do dziś nowożeńców rodzice witają chlebem i solą. Dawniej powszechnym zwyczajem było nacieranie solą noworodków

Powszechnie sól wykorzystywano jako lekarstwo. Oczyszczano rany, na sucho i mokro nacierano ciała. Kompresy i kąpiele solankowe”wyciągały” choroby. Gorące okłady z soli do dziś stosuje się w leczeniu zapalenia zatok i bólów.

Zanim wynaleziono lodówki służyła za główny konserwant żywności.  Nie bez powodu dosłownie i w przenośni sól była na wagę złota.

W średniowieczu była środkiem płatniczym, którym posługiwano się na szeroką skalę w transakcjach handlowych.

Solą żołnierzom wypłacano żołd i wynagradzano za ciężkie prace. Stąd łacińskie solvere, angielskie salary, francuskie salaire  czyli wynagrodzenie i włoskie soldi – pieniądze.

W średniowiecznej Polsce sądy wymierzały grzywny liczone w kruszcach soli. Do dziś w potocznym języku używamy zwrotów słona cena, słono zapłacić.

Sól dla zdrowia na wagę złota

Wszelkie choroby, stany chorobowe i wszystkie rodzaje raka

oznaczają się niedoborem sodu w osoczu krwi. dr Robert O. Young

 

Sól jest niezbędna żywym organizmom do przetrwania.

Gdyby nie sól organizm nie potrafiłby utrzymać odpowiedniej ilości wody w naczyniach krwionośnych, tkankach i komórkach. Bez soli człowiek umiera. Wiedzą o tym ludzie udający się na pustynię i wilgotnej dżungli. Bez soli człowiek nie mógłby trawić ani przyswoić składników odżywczych. Jeszcze przed wojną lekarze zalecali po posiłku ssanie granulki soli.

  •       Sól stymuluje w żołądku wydzielanie pepsyny i kwasu solnego.
  • Pozwala utrzymać odpowiednie pH żołądka.
  • Bierze czynny udział w różnych procesach fizjologicznych, świadczy o tym jej obecność w pocie, ślinie, łzach, krwi, moczu.
  • Woda, sól i potas wspólnie regulują zawartość wody w organizmie.
  • Sól wymusza wydalanie płynów poza błony komórkowe i dba o równowagę elektrolitową.
  • Reguluje tętno. Serce nie może pracować bez soli wapnia obecnych w krwiobiegu.

 

Sól jest paliwem dla układu nerwowego.

  •       Zapobiega bezsenności, bólom głowy, równoważy poziom cukru we krwi
  •       Obniża poziom kortyzolu – poziomu stresu, warunkuje prawidłową pracę nadnerczy.
  •       Jest niezbędna dla procesów termogenezy – wytwarzania ciepła przez organizm.
  •       Działa przeciwhistaminowo.  Przy ataku astmy, reakcji alergicznej pomaga położenie szczypty soli na język.
  •       Sól oczyszcza z toksyn, nadmiaru flegmy, wilgoci.
  •       Niszczy zarazki, poprawia krążenie, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia strukturę kości

 

Mit szkodliwości soli

Pogląd, że sól powoduje nadciśnienie i choroby serca nie ma naukowego uzasadnienia. Hipoteza taka powstała w oparciu o błędne założenia w pierwszej połowie XX wieku [1]. Rezultatem były olbrzymie kampanie nakłaniające ludność do zmniejszenia spożycia soli.

Jednak promowanie diety o niskiej zawartości soli nie było rozsądną strategią. Nie ma rzeczywistych związków pomiędzy spożyciem soli wysokim ciśnieniem i chorobami serca. [2]

Jest odwrotnie.  Osoby na diecie małosolnej częściej chorują na nadciśnienie, umierają na zawały serca i udary mózgu. Najwięcej zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych zanotowano wśród osób, które spożywały mniej soli [3]. Dieta bezsolna prowadzi do zwiększenia ilości reniny we krwi, skurczów mięśni i naczyń krwionośnych.  Zmniejsza produkcję insuliny, przyczynia się do niedokrwienia nerek i nadciśnienia naczyniowo-nerkowego.

 

Sól fizjologiczna

Roztwór soli fizjologicznej podaje się dożylnie jako uzupełnienie niedoborów jonów sodu i chloru, do których dochodzi na skutek zaburzeń gospodarki elektrolitowej przy odwodnieniu. Niekiedy podaje się przy dużych wahaniach ciśnienia, u osób z zawałem. A przecież sól fizjologiczna to:

To wodny roztwór izotoniczny zawierający chlorek sodu stosowany w medycynie jako środek nawadniający i uzupełniający niedobór elektrolitów. Ponieważ roztwór soli fizjologicznej jest obojętny dla tkanek i nie powoduje podrażnień, używa się go także jako płynu do przemywania.

Słona woda uzupełnia elektrolity. Nawadnia i służy do odkażania ran. Ale na co dzień soli mamy unikać, i gdzie tu logika?

Borys Bołotow twierdzi, że we krwi pozbawionej soli łatwiej powstają zakrzepy.

Hemoliza (rozpad erytrocytów) z reguły następuje w wyniku systematycznie spożywanego pokarmu pozbawionego soli. Można więc zapobiec nie tylko wylewom, ale i miażdżycy, wrzodom troficznym itd.

 

Sól nie jest trucizną

W optymalnych ilościach jest bezwzględnie konieczna. Bez niej żaden układ wewnętrzny nie może prawidłowo pracować.

Najlepsza jest naturalna, bogata w minerały sól kopalniana i morska.

Spożywcza sól poddawana przemysłowej obróbce jest bezwartościową substancją. Myta, płukana, warzona, pozbawiana potasu i cennych pierwiastków. Wybielana chlorem, zmielona i suszona w temperaturze ponad 1000 °C, która niszczy jej naturalną strukturę. Nasycana sztucznymi absorbentami wilgoci i jodem, który po otwarciu opakowania się ulatnia.  „Wzbogacana” zapobiegającym zbrylaniu żelazocyjankiem i glinokrzemianem.  W soli naturalnej zasadnicze znaczenie ma stosunek potasu do sodu, który wynosi nawet 16:1. 

Ile soli dziennie ?

Ogólnie mówi się, że dzienna dawka to 2,5-5 grama. Niektórzy jak dr Robert O. Young twierdzą, że nawet 3 łyżeczki. Musimy pamiętać że żywność przetworzona, pieczywo, mieszanki przyprawowe zawierają jej sporo.

Jak we wszystkim najważniejszy jest umiar. Nadmiar tak samo szkodzi jak i niedobór. Dlatego z rozsądkiem należy solić obserwując organizm. Bez ograniczeń sól można dodawać do kąpieli , co przynosi wiele korzyści.

 

Niedobór soli wywołuje

  •       Odwodnienie, zaburzenia elektrolitów
  •       Osłabienie, apatię
  •     Bóle głowy, migreny, skurcze mięśni
  •       Zakłóca pracę serca, powoduje arytmię
  •       Zwiększa podatność na stres i bezsenność
  •       Hamuje procesy trawienne
  •       Zmniejsza wchłanialność składników odżywczych przez ścianki jelita
  •       Prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, skoków ciśnienia

 

Sól i zwierzęta

Właściciele zwierząt domowych obserwują, że pupile czasem zlizują słony pot z rąk opiekuna. Tak uzupełniają niedobór soli mineralnych. Mądry gospodarz pierwsze co robi w zagrodzie to  wykłada bryły kopalne zwane kruchami i daje zwierzętom wolny dostęp.  By zdrowo rosły i nie chorowały. A one instynktownie chętnie korzystają.

Kto wie czy pozbawienie dostępu do jonów  magnezu i mikroelementów nie jest jednym z powodów chorób krwi u bydła. Dietą ubogą w sole magnezu wyzwala się  białaczki u zwierząt doświadczalnych. A magnez obok sodu i wapnia jest zasadniczym składnikiem soli morskiej i kopalnej.

 

ZBUDUJ ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

Zapraszamy do stołu …. Czekają tu informacje z dziedziny fizyki, matematyki, chemii i biologii. Dalejże, proszę oto talerz, weź łyżkę lub widelec, bo serwujemy pokarmy marki Premium. Tylko takie nas interesują, tylko takie dają życie i zdolne są odwrócić niekorzystne procesy w organizmie i zamienić się w zdrowie. Pokarmy to dla organizmu informacja, a odżywianie to nic innego jak transmisja danych, bądź stały dopływ paliwa.  Zawsze zaczynamy od prawdziwego paliwa czyli  żywego jedzenia. Żywego, pełnego składników odżywczych niezbędnych dla naszego ciała, bo tylko takie daje prawdziwe życie i energię. Żywy pokarm, to to co urosło lub zostało wyhodowane i ma w sobie pierwiastek życia zdolny do odrodzenia nowego życia, jak nasiona dające początek nowej roślinie.  Nasz talerz jest pełen życia i trzymamy go z dala od masowej produkcji i taśmy z wielopakami czegoś tam z czymś tam, nie musisz czytać składu bo go tam nie ma, nie jest potrzebny marchewce wyrywanej zdecydowanym ruchem z grządki, porzeczkom zerwanym w dorodnej kiści, nasionom lnu, ziarnom słonecznika, kiełkom rzodkiewki,, czy twardzielom – orzechom, że o jajku od szczęśliwej kury  nie wspomnę… Jak  ożywa ciało i umysł po posiłkach z wybranych pokarmów, jak wybrać właściwe i wyeliminować „uszkadzaczy”, wiemy  i powiemy  o tym…  w strefie Dla Programowicza.

 

30 marca 2021
PRZEPISY WIELKANOCNE zajrzyj też do artykułu, który pomoże Ci przygotować Święta Wielkanocne...tak, że ani Twój organizm nie zwariuje, ani Ci przez myśl nie przejdzie, że cokolwiek tracisz (artykuł tutaj) -> SCENARIUSZ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH: 1) SAŁATKA
30 marca 2021
Scenariusz Świąt Wellness - WIELKANOC Wielkanoc to czas kiedy cała przyroda odradza się do życia. To czas kiedy Twój organizm również budzi się, odradza się energia życiowa, duch i ciało. To też czas, w którym
24 grudnia 2020
Wdzięczność zmienia życie na lepsze- czyli poranek idealny Czy poświęcasz rano choć trochę czasu, aby wprowadzić siebie w dobry stan, w dobre samopoczucie emocjonalne?  Zacznij dzień od praktyki wdzięczności, by poczuć Fenomen Poranka  Czym jest
17 grudnia 2020
Scenariusz Świąt Święta to dla naszego organizmu normalny czas. To czas, w którym żyjemy w równowadze i dbamy o nią w 4 filarach Zachowujemy to wszystko, czego nauczyliśmy się w programie, aby nasz organizm, również
04 grudnia 2020
Poniżej znajdują się suplementy marek/ producentów, które mają standaryzowane dawki. TYLKO takie suplementy pomogą, bo tylko co do takich mamy pewność w jakim stężeniu mają w sobie substancje czynną. SPRAWDŹ:
30 maja 2020
Sól na wagę złota. Nieodzowna dla życia, zdrowia i przetrwania BY REDAKCJA  Sekrety zdrowia · 8 STYCZNIA 2020 na stornie www.sekretyzdrowia.pl Sól i słońce to dwie najważniejsze rzeczy na świecie mówił już 2 tysiące lat
21 stycznia 2020
Niedobór snu powoduje, że mózg zjada sam siebie BY BOGUSIA DELLA PORTA · 18 LISTOPADA 2019 Niedobór snu powoduje, że mózg zjada się sam siebie pokazują najnowsze badania. Przewlekły niedobór snu wywołuje nadmierną aktywność mechanizmu
19 listopada 2019
Coś ekstra dla naszego organizmu! Antyoksydanty czyli coś na kształt kremu z najwyższej półki. Właśnie antyoksydanty wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu 🎯 Oczywiście działanie reaktywnych form tlenu w naszym organizmie
08 listopada 2019
Owoce jagodowe 🥑🥦🍓 Często niepozorne, drobne, drobniutkie, częściej ukryte wśród liści bądź połączone w kiście podwieszone pod nimi, nie błyszczą i nie złocą się, raczej w ciemnej skórce ukrywają swoją niezwykłą moc - to super
08 listopada 2019
Jak powstaje i rozwija się Zespół Metaboliczny Organizm samodzielnie i wytrwale metabolizuje  zjedzone przez nas składniki odżywcze i dostarcza je do każdej komórki ciała. Jest w swoich funkcjach bardzo konserwatywny i wykonuje tę gigantyczną pracę
05 listopada 2019
Błonnik  - Odżywianie c.d🥑🥦🥬🥥 Białka Tłuszcze Węglowodany i.... gość specjalny - błonnik. Super desant dla naszego układu odpornościowego i prawidłowych (czyt. zdrowych, dobrych) lokatorów zamieszkujących jelita. Niektórzy lokatorzy bywają niezwykle uciążliwi, niszczą, marnują, bałaganią i
05 listopada 2019
Stołujemy się,  stare zapomniane słowo,  bardzo celnie oddające sens tego jak powinniśmy jadać. Odżywianie to stołowanie,  nie jest to na pewno “przyokazyjne” pogryzanie czegokolwiek, kiedykolwiek.  Odżywianie..🥑🥚🥦🍗🍅🍓 Białka, tłuszcze, węglowodany, warzywa i błonnik, owoce jagodowe, woda,
05 listopada 2019
Woda Zanurzamy się dzisiaj w jednym z najistotniejszych składników odżywiania, wszak aż w ok 65% powinnna nas strukturyzować substancja miła i sprzyjająca wszystkim procesom , układom, narządom, przenosząca energię, utylizująca odpady i..... przywracająca równowagę. Jej
03 listopada 2019
Węglowodany to organiczne związki składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Zawierają również…. A praktycznie? Węglowodany: ich źródłem są produkty roślinne. To cukry i wielocukry (proste i złożone). Zboża, warzywa i owoce 🥨🍎🥦 Piramida
03 listopada 2019
Dieta eliminacyjna ...czyli wykluczenia składników antyodżywczych. 🧐 ❌ Pszenica,  ....ale także popularne inne zboża równie dokuczliwe: jęczmień, owies (można dostać czysty z bezpiecznych upraw), żyto. Pszenica w procesie zwiększania jej plenności, modyfikacji genetycznych i  hybrydyzacji
03 listopada 2019
Tłuszcze 🥑 .... to po białkach drugi w kolejności materiał budulcowy i dodatkowo generator energii dla organizmu. Około 60% masy mózgu stanowią tłuszcze !!!  Są materiałem budulcowym układu nerwowego, prekursorem produkcji hormonów,  z nich zbudowane
03 listopada 2019
Suplementacja skąd i dlaczego? Suplementacja to nie moda ani nawet trend, to konieczność współczesnego odżywiania. Pożywienie, wg. wartości odżywczych (skala ORAC) powinno zawierać wszystkie składniki potrzebne organizmowi do rozwoju i utrzymaniu równowagi metabolicznej, czyli: białka,
03 listopada 2019
Choroby autoimmunologiczne to... ...najczęściej po przeziębieniu diagnozowane choroby XXI wieku. Wspólnym mianownikiem tych chorób jest układ odpornościowy, to jego błąd lub złe rozpoznanie "zagrożenia" powoduje uruchomienie reakcji, którą można określić jako “strzał do własnej bramki”.
02 listopada 2019
  Białka 🍗🍳 Białka, to budulec naszych narządów, enzymów, hormonów, przeciwciał. Biorą one także udział w procesie regeneracji uszkodzeń np. ran, włókien mięśniowych po treningu (ból na dzień po, tzw. zakwasy, to tak naprawdę to odbudowujące

Co robimy?
 

• zmiana nawyków żywieniowych

• wprowadzenie organizmu w stan równowagi

• prowadzenie w Programie WL+ ES

• Certyfikacja Trenerów WL+ ES

Sztuka Wellness

 

 

E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl

Tel: +48 601 92 14 48

Polub nas na Facebooku

Wszystkie prawa zastrzeżone 

© Sztuka Wellness

© Eleonora Sowińska